29 Aralık 2014 Pazartesi

Çikolatalı Paskalya Çöreği



     
           Pastahaneler de ve fırında mis gibi kokusuyla bizi çeken bu nefis tatlı ekmek hem kahvaltıda hem 5 çayında zevkle yenir.. Taze taze fırından çıkmış yumuşacık hali bir başka tabi.:) Ertesi güne kalırsa mayalı olduğu için biraz bayatlıyor ama her haliyle ayrı bir güzel.:)


Malzemeler;
  • 1 paket 11 g instant kuru hamur veya bir paket yaş maya
  • 1,5 çay bardağı ılık süt
  • 3 tane yumurta (bir tanesinin sarısını,üstü için ayırın)
  • 100 gr eritilmiş soğutulmuş tereyağı
  • 4--4,5 su bardağı un
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1 çay kaşığı mahlep
  • 1 çay kaşığı tuz

İçi için;
  • 1 su bardağı damla çikolata

Üstü için;
  • Ayırdığımız yumurta sarısı ve isteğe bağlı file fındık

Yapılışı;

         Yoğurma kabınızın içine unu koyup ortasını havuz şeklinde açın. Ilık süt, maya, şeker, tuz, mahlep, eritilip soğutulmuş tereyağı ve yumurtaları koyup homojen bir hamur olana kadar yoğurun. Ilık bir ortamda mayasının gelmesi için yaklaşık 1 saat dinlendirin. Mayalanan hamurdan portakal büyüklüğünde bezeler koparın. Her bezeyi de 2'ye bölün. Bölünen bezeleri uzun ve kalın çubuk şeklinde açın ve  içine  damla çikolataları yerleştirin. Bu çubukları rulo gibi yuvarlayıp, kalan diğer bezelere de aynı işlemi uygulayın. 2 parçayı bir birine sarın. Kalan diğer hamurlara da aynı işlemi uygulayıp, yağlanmış fırın tepsisine koyduktan sonra ılık bir yerde 1 saat mayalanması için bırakın. 

         İsterseniz hamurları 3'e bölüp saç örgüsü şeklinde de yapabilirsiniz. Tepside iki katına çıkmış olan çöreklerin üzerine yumurta sarısı sürüp, önceden ısıttığınız fırında 20-25 dakika pişirin. Fırından çıkan o miiss gibi koku anlatılmaz yaşanır.:)

         Afiyetler Olsun.:)