11 Aralık 2014 Perşembe

Kuru Fasulye Tarifi



           Kış mevsimi gelince kuru fasulye ve pilav oğlumun çok sevdiği yemekler arasındadır. Bu gün oğlumun isteği üzerine yaptığım, yanında bol turşuyla harika bir yemek oldu. Tarifini bilmeyenleri yeni yemek yapmaya, başlayanları düşünerek fasulyenin tarifini hemen yazayım.:)


Malzemeler;
  • 2 su bardağı kuru fasulye
  • 1 tane orta boy kuru soğan
  • 1 tane yeşil biber
  • 1 tane kırmızı biber (yoksa olmaya bilir)
  • 1 yemek kaşı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası (rengi açık olursa,biraz daha eklene bilir)
  • 1 tane küp şeker
  • 1 çay bardağından biraz az sıvı yağ
  • Su, tuz, sucuk



Yapılışı;
  
         Fasulyeleri akşamdan suyla ıslatalım. Suyu çok koyalım ki fasulyeler şiştiği zaman susuz kalıp kurumasın. Ertesi gün tencereyi ocağa alalım, içine bir yemek kaşığı kadar limon suyu damlatalım. Kendi suyuyla bir iki taşım kaynattıktan sonra kapağını kapatıp bekleyelim.

         Diğer yandan soğanları çok küçük olacak şekilde doğrayalım. Ayrı bir tencereye sıvı yağı ekleyelim. Doğradığımız soğanları rengi dönene kadar kavuralım. Ardından biberleri domates salçasıyla beraber ekleyip biraz daha kavuralım. Fasulyeleri süzüp ekleyelim. İstediğiniz ölçüde sucuk doğrayıp koyabilirsiniz. Üstünü geçecek kadar kaynar su dökelim, tuzu ve şekeri de ekleyip kısık ateşte 35-40 dakika pişirelim.

         Düdüklüde pişirecekseniz, akşamdan ıslattığınız fasulyeleri süzüp, hemen aynı şekilde pişire bilirsiniz. Fasulyenin pişme süresi cinsine ve markasına göre değiştiği için kontrol etmeniz gerekebilir..

         Eğer haşladığınız suyun içine limon damlatırsanız, fasulyenin vücuda verdiği o gaza engel olabilirsiniz, unutmayalım.:)

        Yanında pilav ve bol karışık bir turşuyla servise hazır.


        Afiyet Olsun.:)