8 Aralık 2014 Pazartesi

Pırasa ve Pastırmalı Kiş Tarifi

    Yarışmada yapılan bu tarifte çok beğenilmişti.Tavsiye ederim.:)
 Malzemeler;

Taban için;...
  • -400 gr un
  • -200 gr tereyağı
  • -1 dolu tutam tuz
  • -2 adet yumurta
  • -½ çay bardağı soğuk su
 
İç malzeme için;
  • -2 dal büyük boy pırasa
  • -100 gr çemensiz pastırma
  • -3 adet yumurta
  • -200 gr krema
  • -1 avuç dolusu burger peyniri - rende
  • -10-12 dal Frenk soğanı
  • -8-10 adet kırma yeşil zeytin
  • -½ çay kaşığı rende muskat
  • -Tuz
  • -Karabiber
  • -Zeytinyağı
 
Hazırlanışı;
 
Taban için;
-Un, tuz ve tereyağını bir kap içinde elinizle ufalayın. Üzerine yumurtaları teker teker kırın ve karıştırmaya devam edin. Suyu küçük parçalar halinde karışımınıza ekleyerek yoğurun ve hamur elde edin.
 
Not: Eğer karışımınız sert ve yoğrulur bir kıvama gelirse su eklemeyi bırakın, hamurunuzu cıvıklaştırmayın. Un serpilmiş tezgâhta hamurunuzu merdane ile orantılı bir şekilde açın.
 
-Tabanı çıkabilen bir fırın kabının dibini biraz yağlayın ve hamurunuzu fırın kabınıza alın.
-Kenarlarını ve tabanını elinizle bastırarak içinde hava kalmayacak şekilde iyice yerleştirin ve dışarı taşan parçaları elinizle ya da merdane ile alın.
-Bir çatal ya da bıçakla kişin tabanına ve kenarlarına küçük delikler açın. Üzerine yağlı kağıt yerleştirin ve ağırlık yapması için bakliyat koyun.
-180 derecede önceden ısıtılmış fırında 15 dakika pişirin ardından yağlı kağıt ve bakliyatları çıkartıp 10 dakika daha taban iyice sertleşinceye kadar yeniden pişirin.
 
İç malzeme;
-Pırasaları işaret parmağı uzunluğunda kesin ve her birini önce ortadan ikiye sonra uzun şeritler halinde 3’e kesin, bu şekilde uzun jülyen kesilmiş pırasalar elde edeceksiniz.
-Zeytinyağı ekleyerek ısıttığınız tavada pırasaları 5-6 dakika kadar soteleyin, yumuşasınlar renkleri dönsün ama kavrulup yanmasınlar.
-Pişen pırasaları bir tabağa alıp soğutun.
-Derin bir kapta yumurtaları çırpın, daha sonra üzerine krema, ince kıyılmış Frenk soğanı, rendelenmiş burger peyniri, tuz, muskat ve karabiberi ilave edip homojen oluncaya kadar çırpmaya devam edin.
-Pişen tabanı fırından alın, pırasaları arzunuza göre ister ortadan kenarlara doğru ince uzun, ister ortadan dışa doğru daire yapacak şekilde itinayla dizin.
-Yumurtalı karışımınızı da üzerine eşit şekilde dökün ve her tarafına dağıtın.
-Pastırmaları ve zeytinleri dikkatlice bu karışıma batıracak şekilde tek tek üzerine dizin.
-170-180 derecede önceden ısıtılmış fırında 25-30 dakika, üzeri altın rengi oluncaya kadar pişirin, ılık servis edin.